Ilıca kasabasında bir tanesi özel idarenin diğeri belediyenin olmak üzere iki adet kaplıca tesisi mevcuttur. Tesislerde Türk hamamı, duşlar, küvetler, jakuziler ve açık havuz bulunmaktadır. Yine tesislerin içinde büfe ve kafeterya hizmeti verilmektedir. Kaplıcaya doktor sevkli hastalar gelebilmekte ve tedavi masrafları bağlı bulunduğu kurum tarafından ödenmektedir. Tesisler normal zamanlarda 05:00 ile 22:00 saatleri arasında açık bulunmakla birlikte Ramazan aylarında geceleri de açık bulundurulmaktadır.
NASIL FAYDALANILIR?
Ilıca Kaplıcası Resmi Gazetenin 15 Şubat 2002 tarih ve 24675 sayılı nüshasında da yayınlanarak Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen kaplıca statüsüne alınmıştır.1- Her kaplıca tedavisinden önce doktora görünülmelidir.2- Her kaplıca kürü en az 15, en çok 20 banyodur.3- Banyo süresi 15 dakikayı geçmemelidir.4- Her banyodan sonra 45 dakika ile 60 dakika yatarak dinlenilmelidir.5- Tok karnına banyoya girilmemelidir.6- Boş zamanlarınızı yürüyerek, eğlenerek, egzersiz yaparak değerlendiriniz.7- Günde en az bir defa, en çok defa banyo alınmalıdır.8- Kaplıca süresince ağır hamur tatlılar, yağlı yemekler ve etler yemeyiniz. Bol miktarda meyve taze sebze, az yağlı yemekler ızgara ve haşlama türünde yemekler tercih edinizBanyoya çok girmek, fazla durmanın insanlar için faydalı olmadığı konusunda doktorlar hem fikirdir. Sağlık amaçlı gelenlerin fazla kese ve sabun yapmaları yararlı olmayıp, aksine tedavinin etkisini azaltacağı bilinmelidir.
HANGİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDER?
Şu andaki kullanılan termal suyun hangi hastalıklara faydalı olduğunu: Sağlık bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez 17.11.1994 tarihli analiz raporuna istinaden, 27.02.1995 tarihli İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Araştırma ve uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten ÖZER şu şekilde özetlemektedir.1- Romatizmalı hastalıklar2- Ortopedik ameliyat sonrası ve kaza sekelleri.3- Fonksiyonel damar hastalıkları4- Solunum sistemi hastalıkları, kronik bronşit, amfizem, alerjik, üst solunum yolları hastalıkları.5- Sinir sistemi hastalıkları (nevralji, nevrit, felçler).6- Kadın hastalıkları7- Mide-Bağırsak fonksiyon bozuklukları, ülser, karaciğer ve safra kesesi yetmezlikleri hepatit sekelleri8- Deri hastalıklarıBelirli bir disiplin dâhilinde uygulanan tedavi kadar sağlığı koruyucu dinlendirici uygulamalar yaşlılığa bağlı arazlar, yorgunluk ve sürmenajdan şikâyeti olanlarda olumlu sonuçlar verecektir.
Danışma Telefonu : (0–344) 263 31 85 (4 hat)
Prof. Dr. Nurten ÖZER
İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro KlimatolojiAraştırma ve Uygulama Merkezi
BURASI BELEDİYEYE AİT VE BELEDİYE TARAFINDAN İŞLETİLEN VALİ SAİM ÇOTUR KAPLICA TESİSLERİ. KASABAMIZDA AYRICA, AYNI STANDARTLARDA İL ÖZEL İDARESİNE AİT BİR KAPLICA TESİSİ DAHA BULUNMAKTADIR.